Sokkenbreiles van oma

Sokkenbreiles van oma

 

Op verzoek van Jim ben ik mezelf aan het leren breien. Want: ‘Straks kan oma Verbrugge het misschien niet meer zo goed zien en wie moet er dan sokken voor me breien?’. Voor een kind dat gek wordt van labeltjes in z’n kleren en ribbels en randjes in fabriekssokken is dat natuurlijk een klasse A prioriteit ;). Dus na een col en sjaal in priem 9 ofzo vond ik het nu tijd voor breiwerk voor gevorderden: de sok. Wat gepriegel met opzetten, één keer helemaal uithalen omdat ik er een rommeltje van had gemaakt, maar gister was het zover: het gedeelte van je been en enkels was klaar en de hiel moest gebreid worden. Nu had ik tot nu toe het opzetten en rondbreien van YouTube geleerd, maar wat ze bij die hiel lieten zien (soms ook nog Engels), nee, daar kon ik geen wijs uit. Bovendien wilde ik graag van m’n oma leren breien en hielen breien zoals zij dat doet. Dus gister vertrokken naar m’n lieve omaatje. Gewapend met breiwerk, schrijfblok, pen en iPhone om het nog te kunnen filmen als het écht te moeilijk werd om het op te schrijven stond ik op de stoep. Het begon al goed: ze vond dat ik het heel netjes gedaan had *glim*. Daarna de hiel en tegen de middag was ik er een heel stuk mee. Ondertussen verwend met appelsap en kletskoppen (‘Die vind ik zelf zó lekker, daar ben ik verslaafd aan. Ik mag er vanmezelf pas ‘s middags ééntje pakken’, aldus oma). Het was bijna tijd om te gaan (kindjes tussen de middag thuis uit school) toen ze uit de keuken kwam en zei: ‘Nou heb ik ook wel wat: bijt ik een stukje van een spareribbetje, valt er een tand uit mijn gebit!’. Oei! Helpdesk (=mijn vader) even gebeld, telefoonnummer van gebittenhersteller (is dat een beroep ja?) gekregen, gebeld en ik mocht meteen met d’r gebit komen. Oma haalde er nog even een tandenborstel over, hup in een Tupperwaredoosje en de breiles was even opgeschort ;). Daarna even naar huis om met de kinderen te eten.

Na de middag hebben we hem afgebreid (de hiel dan, de sok nog niet, hoor!) Toen zat ze zelf ook met een sokkenbreiwerk in handen en kwamen er echt mooie verhalen, heel bijzonder. We hadden het over het boek Zeven Zeeuwse vrouwen van Kees Slager. Gaat over haar generatie en hoe hard het leven toen kon zijn. Ze vertelde daarna over haar jeugd, dat ze een hele fijne en liefdevolle jeugd gehad, niet zo hard als in het boek, had met haar broers, zussen en ouders. Na de lagere school kwam iedereen thuis aan het werk. Ze vertelde hoe ze alles met de hand moesten wassen en dat zij altijd complimentjes kreeg van haar moeder dat ze de ‘neuslappen’ (=zakdoeken) van d’r vader zo netjes kreeg. Ze moesten alles zelf uitwringen en op de bleek te drogen leggen. Ze was dan ook nog altijd blij me haar wasmachine én droger, juist omdat ze nog weet hoeveel werk het wel niet is als je het met de hand moet doen. En dan je zaken als lappen voor als je ongesteld was altijd ónder de lakens moest hangen, dat mocht niemand zien, dat bestond gewoon niet. Zo had ze zelf ook niet geweten wat haar overkwam, niemand had haar verteld dat je ongesteld kon worden, dat kan je je toch niet voorstellen vandaag de dag. Da’s bijna kindermishandeling, ze was zich dan ook kapot geschrokken.  En zomaar even niets zitten doen, was er niet bij, dan ging je sokken breien. Ze vertelde ook dat ze, een jaar voor ze met mijn opa trouwde, via de ZLM nog een jaar huishoudschool mocht doen. Ze leerde daar koken, tuinbouw (voor de moestuin), naaien, breien en meer huishoudelijke dingen. Haar zus Janna mocht toen ook daarnaar toe, maar haar andere zus Mina had dat niet gedaan.
En dat haar moeder de zakjes snoep, die ze kreeg bij het afrekenen, altijd op tafel uitkieperde en de snoepjes dan over alle thuiswonende kinderen verdeelde. Vond ik zo’n lief verhaal.
Ook vertelde ze dat ze opa mist, maar dat hij ook zó trots op ons, de kleinkinderen geweest zou zijn en dat hij ook zo genoten zou hebben van de kleinkinderen. Ze was dankbaar dat ze zo oud mocht worden, zodat ze die ook nog mocht leren kennen. Dat vond ik zo mooi gezegd, kreeg er een brok van in mijn keel…

Toen was het weer tijd de kinderen uit school te halen. Even iets drinken en hup, met de jongens weer naar Hulst om haar gerepareerde gebit op te halen. Ondertussen even bij de Intertoys binnen geschoten voor foldertjes van Lego, Jim’s spreekbeurtonderwerp en dan weer naar oma om haar bovengebit terug te brengen. Natúúrlijk moest er nog een ijsje gegeten worden, een zak snoep uitgezocht, iets gedronken, nog een verlaat verjaarsdagspreetje van Tijn uitgedeeld worden en kreeg Jim nog een woordzoekerboekje. Tegen kwart over 5 was ik weer thuis, een hele dag onderweg, maar goed besteed, ik heb genoten van het gezelschap en de verhalen van oma <3

20130319-115324.jpg

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *