Loslaten

Loslaten

Ik heb van SinterJos een scheurkalender van Happinez gehad, vol wijsheden, nadenkertjes, spreuken enz. Ik ga jullie af en toe eens verblijden met iets wat mij aansprak:

‘Er is een groot verschil tussen opgeven en loslaten – Jessica Hatchigan
Wat ís opgeven? Opgeven is stoppen omdat het toch niet lukt. Er hoort een gebaar bij: smijten. Het verfrommelde papier in de richting van de prullenbak. De moersleutel naar de andere kant van de garage. De waterfles over het voetbalveld
Loslaten is verdergaan wanneer iets voorbij is. Daar hoort ook een gebaar bij: loslaten. Inderdaad, als een ballonnetje. Je laat het gaan. Het stijgt en stijgt. Nog even en het is uit het zicht verdwenen.’

 

 

Het spreekt me aan omdat ik afgelopen jaar Kiekeboe, zoals het was, niet heb opgeven maar losgelaten en er in de plaats daar voor andere en nieuwe uitdagingen zijn gekomen.
Ik ga niet vaak naar de kerk, maar net die ene keer dat ik er in die heftige periode kwam (tijdens de doopdienst van Matthijsje van Annechien en Marc) ging de preek over ‘iets moois los kunnen laten om er iets anders moois, soms nog groters voor in de plaats te krijgen’. Ik had het idee dat de dominee de preek speciaal voor mij geschreven had, heb aan de bank genageld zitten luisteren en het goed in mijn oren geknoopt. Dat idee, dat motto heeft me toen zoveel steun en kracht gegeven, ik wist dat het, hoe dan ook, voor mij én Kiekeboe goed zou komen, als ik maar vertrouwen kon hebben en het in God’s handen wilde leggen.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *